Ons lichaam reageert op fastfood zoals op een bacteriŽle infectie

Dat het eten van fastfood ongezond is, weten we al langer. Een nieuw onderzoek uit Bonn, toont dat nog maar eens aan. Een ongezond dieet, een westers dieet volgens de onderzoekers, zorgt er op termijn voor dat het menselijke immuunsysteem niet meer werkt naar behoren. Dat bericht het Nederlandse wetenschapsmagazine Scientias.

Voor een nieuw onderzoek plaatsen wetenschappers van de universiteit van Bonn muizen een maand lang op een westers dieet - veel suikers en vetten, weinig vezels. Daaruit bleek dat de muizen meteen een heftige ontstekingsreactie kregen over hun hele lichaam. Ze maakten een grote hoeveelheid immuuncellen aan, vergelijkbaar met de reactie op een bacteriële infectie, aldus de onderzoekers. Werden de muizen van hun slechte dieet gehaald, verdween de ontsteking meteen.

Al blijven de effecten van zo'n slecht dieet lang nazinderen. De immuuncellen die ons lichaam aanmaakt, blijven blijkbaar lang in het lichaam aanwezig. Ons lichaam zou als het ware in een alarmfase blijven, klaar om te reageren op elke nieuwe prikkel. Dat leidt er uiteindelijk toe dat het immuunsysteem agressiever wordt en sterker reageert op kleine impulsen. Dat kan er volgens de onderzoekers leiden tot een snellere ontwikkeling van bijvoorbeeld vaatziekten.

De onderzoekers ijveren er dan ook voor om een gezonde voeding centraal te stellen in de opvoeding en opleiding van jonge kinderen.

Bron: Scientias, Januari 2018

Terug naar alle berichten