Candida-schimmelinfecties zijn met plantenextracten te bestrijden

Naturalis kwam tot de ontdekking door de gereconstrueerde stambomen van haar planten te vergelijken met het wereldwijde, medicinale gebruik ervan. Zo ontdekte het museum dat planten van het orchideeëngeslacht Vanilla soms al 100 jaar geleden door culturen over de hele wereld als medicijn werden gebruikt. Vandaag de dag blijkt de schadelijke Candida-schimmel steeds vaker resistent voor reguliere antibiotica. Voor Naturalis en het Kenniscentrum Plantenstoffen was dit reden genoeg om de extracten van verschillende soorten Vanilla-achtigen en andere planten te onderzoeken.

Het onderzoek, dat Naturalis en het Kenniscentrum Plantenstoffen elk voor de helft financieren, moet leiden tot een spray die preventief kan worden ingezet bij beginnende Candida-klachten. Het middel moet in staat zijn schadelijke Candida-schimmels te remmen in hun groei en uiteindelijk zelfs geheel te doden. De keuze voor een spray heeft vooral juridische gronden; de wetgeving voor sprays is soepeler dan voor druppels en tabletten.

Candida albicans, kortweg Candida, is een natuurlijke gist die zich voornamelijk ophoudt in de darmen en daar een natuurlijk overwicht vormt met andere microben. Door een reeks aan oorzaken, zoals stress, kan deze gist de overhand krijgen wat kan leiden tot talloze symptomen zoals jeuk, darmklachten en koorts.

bron: Kenniscentrum Plantenstoffen, 02/10/13

 

Terug naar alle berichten