Een prikkelbare darm kan komen door schimmel

Tien procent van de mensen heeft last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Zij hebben veel buikpijn, last van een opgeblazen gevoel en moeite met hun stoelgang. De oplossing is vaak niet zo makkelijk te vinden: soms worden er zakjes met vezels voorgeschreven, soms helpt pepermuntolie, soms een aangepast voedingspatroon.

Lees het gehele bericht

Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht.

Lees het gehele bericht

Psychiatrische ziekten gerelateerd aan candida

Mannen met psychiatrische ziekten zoals schizofrenie en bipolaire stoornis hebben vaker een verleden van candida-infecties dan mensen zonder die ziekten. Vrouwen met schizofrenie en bipolaire stoornis die positief op candida testten scoorden slechter op een standaard geheugentest dan vrouwen met deze psychiatrische ziekten zonder candida-infectie. Dat blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins Universiteit gepubliceerd in het tijdschrift Schizophrenia (Mei 2016).

Lees het gehele bericht

Candida-schimmelinfecties zijn met plantenextracten te bestrijden

Candida-schimmelinfecties blijken met plantenextracten te bestrijden. Die conclusie trekt Naturalis in Leiden na stamboomreconstructies van een deel van de vijf miljoen gedroogde planten uit de eigen collectie. Samen met het Kenniscentrum Plantenstoffen werkt het museum sindsdien aan een spray die de schimmelgroei moet voorkomen en onderdrukken.

Lees het gehele bericht

Celwandproteoom en secretoom van Candida albicans zeer dynamisch

Het celwandproteoom en het secretoom van de schimmel Candida albicans zijn in bepaalde omstandigheden zeer dynamisch. Een bepaalde set van eiwitten is essentieel voor een algemene stressrespons, aangezien deze eiwitten een algemene onderhoudsfunctie hebben voor de celwand.

Lees het gehele bericht

Eisprong maakt vrouw vatbaar voor (Candida) infecties

De menstruatiecyclus van een vrouw speelt een belangrijke rol in haar vatbaarheid voor een infectie. Tijdens de ovulatie zijn vrouwen veel vatbaarder voor infecties.Tijdens onderzoek bij muizen vond Relloso samen met zijn collega's dat het geslachtshormoon oestradiol de vatbaarheid verhoogd voor een infectie met candida (schimmel). 

Lees het gehele bericht

Probiotica voorkomen candida-infecties

Candida-infecties komen steeds vaker voor bij pasgeborenen, aldus Italiaans onderzoek. Vooral te vroeg geboren baby's hebben een groot risico. Hun immuunsysteem is nog te zwak om weerstand tegen candida op te bouwen. De onderzoekers gingen na of probiotica een oplossing konden bieden.

Lees het gehele bericht

Probiotica verminderen terugkerende vaginale infecties

Bacteriële vaginale infecties kunnen bestreden worden met probiotica, zo blijkt uit onderzoek van een universitair ziekenhuis in Shanghai.

Lees het gehele bericht

Probiotica. Het nieuwe wondermiddel voor mond en darmen?

Probiotica zou tegen candida, xerostomie, gingivitis, halitose en cariës kunnen werken en de darmklachten kunnen reduceren tijden antibioticagebruik.

Lees het gehele bericht

Vatbaarheid voor schimmelinfecties heeft genetische basis

Er zijn twee genetische mutaties gevonden die het risico op schimmelinfecties (candidiasis) vergroten. Ze zijn onafhankelijk van elkaar ontdekt door onderzoeksgroepen van het University College London en het UMC St Radboud in Nijmegen. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor medisch onderzoek.

Lees het gehele bericht