Behandeling

Een candida-infectie is meestal vrij onschuldig en eerder hinderlijk dan gevaarlijk. Maar in sommige gevallen kan ze hardnekkig zijn of herhaaldelijk terugkomen. Behandeling is nodig wanneer de klachten hinderlijk zijn of steeds terugkeren. Bij ernstige of herhaalde Candida-infecties zal de arts altijd het precieze Candida-type nagaan en eventueel vroegere behandelingen checken om een gepaste behandeling met schimmeldodende medicijnen te kunnen instellen.

Er is een scala aan pillen tegen Candida voorhanden, reguliere middelen en natuurmiddelen. Het voordeel van reguliere middelen is dat ze snel en effectief kunnen zijn. Ze zijn alleen op recept verkrijgbaar en ze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Nystatine is een bekend anti-candidamiddel. Ook Trisporal en Diflucan kunnen effectief zijn, maar het nadeel is dat deze reguliere anti-schimmelmiddelen vaak een belasting vormen voor de lever. En soms komen de klachten ook weer terug.

In de natuurgeneeskunde wordt gewerkt met natuurlijke preparaten die werkzaam zijn tegen de candida dan wel voor de afweer in het algemeen. Er dient ook aandacht besteed te worden aan de darmflora. Natuurgeneeskundige middelen werken minder agressief. Je kunt ze dus meestal lange tijd blijven nemen. Ze zijn bijna altijd zonder recept verkrijgbaar. Het voordeel is dat ze de natuurlijke balans van het lichaam helpen herstellen. Bedrijven die erom bekend staan een goede kwaliteit aan preparaten te leveren zijn o.a. aov, bonusan en venamed. Laatstgenoemde firma heeft een specifieke deskundigheid op dit gebied.

Ook een voedingsaanpassing is een belangrijke maatregel die hand in hand moet gaan met het gebruik van de bovengenoemde middelen. Suiker en witmeelproducten zijn immers de voedingsbron voor candida! Vermijd ze daarom. Let daarbij niet alleen op toegevoegde suikers, zoals in koffie en thee, maar ook op verborgen suikers in snoep, gebak en kant-en-klaar producten.