ME/CVS

Sinds het begin van de jaren '90 wordt de ziekte ME/CVS (Chronische vermoeidheidssyndroom) erkend door de World Health Organisation (WHO). Veel van de ME/CVS patiënten blijken voedselovergevoeligheden te hebben. Amerikaanse cijfers wijzen erop dat bij  twee van de drie (!!) patiënten  met chronische vermoeidheid een overmaat aan schimmels aantoonbaar is.

Een overmaat aan Candida in de darmen zorgt ervoor dat de darm in toenemende mate doorgankelijk wordt voor afvalstoffen. Deze gifstoffen komen daardoor in grote hoeveelheden in het bloed terecht. Hierdoor wordt een verhoogd beroep gedaan op het afweersysteem. De patiënt wordt overgevoelig en raakt vermoeid.  

Als de schimmels boven een bepaalde afmeting komen, worden ze bovendien schadelijk omdat hun wortels zich in de wanden van uw ingewanden ingraven. Ze kunnen zich door het hele lichaam vermeerderen. Dit kan allerlei ongewenste gifstoffen in het bloed brengen. Deze toestand maakt dat uw darmen gaan lekken, waardoor u allergisch wordt voor bepaalde voedingsmiddelen en u zich ziek voelt. Is candida eenmaal door de rest van het lichaam verspreid dan kan dit ervoor zorgen dat u zich heel moe en ellendig voelt.

Candida is een omstreden diagnose. Niet alle artsen zien het als een gewone oorzaak van vermoeidheid. Toch realiseren steeds meer artsen zich dat dat het geval is, vooral gezien de enorme toename in het gebruik van antibiotica (die de goede bacteriën doden die de schimmel onder controle zouden moeten houden), de anticonceptiepil (die de hormoonhuishouding kan wijzigen en schimmels doen laten groeien) en het gebruik van suiker in de moderne voeding (een voedingsbron die de schimmel in de hand werkt) in de afgelopen decennia.

Mogelijk hebt u al eens last gehad van symptomen van candida na het slikken van antibiotica. Kreeg u wellicht afscheiding of viel het u op dat u vermoeider was nadat u de kuur had beëindigd? Antibiotica betekent letterlijk "tegen het leven", wat betekent dat ze alle bac­teriën doden, dus ook de goede bacteriën, zodat de candida schimmel welig kan tieren, vooral als u al verzwakt bent.